АМЕТИСТЪТ В ЦАРСТВОТО НА ЛИТОТЕРАПИЯТА

АМЕТИСТЪТ В ЦАРСТВОТО НА ЛИТОТЕРАПИЯТА

Всеки месец споделям интересна информация за камъните – техния произход, символиката им, лечебните им свойства, любопитни факти. В тази статия ще открием какъв камък е аметистът и защо да го направим част от ежедневието си…

ХАРАКТЕРИСТИКИ НА КАМЪКА АМЕТИСТ

Химичен състав

Силициев диоксид, SiO²

Кристалинна система

Ромбоедрична

Находища

Австралия, Бразилия, Мадагаскар, Русия, Уругвай

Цветове

Лилаво, вариращо от бледо лилаво до наситено лилаво

АМЕТИСТЪТ, НЕГОВАТА ИСТОРИЯ, ПРОИЗХОД, СЪСТАВ, СВОЙСТВА И ПРИЛОЖЕНИЯ В ЛИТОТЕРАПИЯТА

Аметистът, считан за царя на царството на литотерапията със своята естествена красота и забележителни добродетели, е мощен лек срещу всякакъв вид емоционална негативност. Тук ще откриeте различните му свойства и влиянието, което може да окаже не само върху вашата духовност, но също така и върху дома ви и други минерали.

ИСТОРИЯ НА АМЕТИСТА

Първоначално използван като декоративен камък, аметистът е бил обравотван за декоративни цели от етруските и египтяните. Също така е бил използван през 18-ти век за направата на украшения и брошки. В наши дни аметистът все още се смята за скъпоценен камък, поради което присъства на видно място върху много скъпоценни предмети (британска корона, египетска корона, руска корона и др.). Поради своя цвят и красотата на блясъка си, той все още е един от най-популярните камъни.

В библейския регистър на аметиста се отрежда важно място . Основният му символ винаги е бил насърчаването на безбрачие и благочестие. Не е необичайно да се види на орнаментите на духовенството през Средновековието. Често се среща на реликви, на епископски пръстени и на свещеническо облекло. Мястото на този камък е също толкова свещено в будистката религия и се появява редовно в дизайна на броеници, различни аметистови огърлици с аметистова висулка.

ПРОИЗХОД И СЪСТАВ НА АМЕТИСТА

Открит в много големи количества в началото на 20-ти век, аметистът се счита за камък от съвремието на човешката история. Основните му находища първоначално са открити в Уругвай и Бразилия. От този момент нататък този камък се добива и експлоатира в страни от Африка, Южна Америка, Северна Америка, Австралия и дори в Русия. Въпреки че най-голямото количество идва от южноамериканските страни, спецификата, която може да се отбележи в африканските страни е, че той е много по-богат на цвят. В Австралия пък камъкът е много по-малък и много по-тъмен.

Аметистът принадлежи на семейството на лилавия кварц, тоест камъни, изградени от силициев диоксид. Този камък варира между прозрачен и полупрозрачен, между бледо лилав и пурпурно лилав, което се дължи главно на примесите от желязо, които могат да бъдат намерени в него. Цветовите му нюанси могат да варират от лилаво, през синкаво и до светло лилаво. Възможно е да намерите повече лилави тонове в зависимост от мястото на извличане. Един и същ аметист може и често предлага различна интензивност на цвета, представяйки сплав от синьо, лилаво и розово. До 250 ° C цветът на този камък е напълно непокътнат, а от 500 ° C се променя и става светложълт.

КАЧЕСТВА И СВОЙСТВА НА АМЕТИСТА В ЛИТЕРАТЕРИЯТА

В литотерапията аметистът се смята за камък на смирението и мъдростта. Стимулира креативността, въображението и яснотата, насърчава не само медитацията и концентрацията, но и духовното извисяване. Освен това се грижи за смекчаване на негативни чувства като гняв, страх, тревога, тъга и скръб.

В литотерапията аметистът също има свойството да бъде камък на преходните моменти и момент на раздяла. Може да се носи и използва в случай на загуба на любим човек, както за този, който напуска, така и за този, който остава. Забележително свойство и качество на аметиста е, че той пречиства места и предмети, независимо дали чрез аметистова топка или в друга форма. Пречиства физическото тяло, но и аурата. Той приема и интегрира перфектно новостите, промените. Използва се и за почистване, пречистване и презареждане на други камъни и минерали.

Като част от пречистването на дадено място, аметистът успокоява и улеснява релаксацията, която може да бъде спокойна и дълбока релаксация, ако е в спалня. Ако е във вашата всекидневна, този камък ще може да увеличи енергийната скорост на това помещение.

Ако предпочитате да носите аметист върху себе си като бижу, то ще ви придружава и ще ви предаде всички качества на камъка. Така ще се възползвате напълно от успокояващите и успокояващи свойства, които той осигурява през целия ден, веднага щом го носите.

СИМВОЛИКА НА АМЕТИСТА

Мъдрост и сила

ТРАДИЦИИ И РИТУАЛИ

Будизъм: Камък на духовното развитие

Католицизъм: камъкът на епископа

Келти: камъкът на друидите

Индия: Камъкът на брамина

Аметистова сватба: 48 години брак

 

Материалът е взаимстван от сайтът на FRANCE MINÉRAUX.

https://www.france-mineraux.fr/vertus-des-pierres/pierre-amethyste/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *