Магията на розовия кварц

Магията на розовия кварц

Считан за кристал на любовта от векове, розовият кварц е разпространен по целия свят. Красотата на цвета му е превърнал този минерал в любимец на бижутерите. Но украсяването на бижута и произведения на изкуството с розов кварц не е единственото, заради което трябва да му се обърне внимание! Открийте всички предимства на този красив минерал и ползите за тялото, сърцето и ума.

ХАРАКТЕРИСТИКИ НА РОЗОВИЯ КВАРЦ

Химичен състав

Силициев диоксид, SiO2

Кристалинна система

Ромбоедрична

Находища

Основно Бразилия, но и много други страни по света

Цветове

розово, бледо розово

ИСТОРИЯТА, ПРОИЗХОД И СЪСТАВ, СВОЙСТВА И ДОБРОДЕТЕЛИ В ЛИТОТЕРАПИЯТА

Изборът да носите или поставите у вас розов кварц означава да намерите нежен и положителен начин да избягате от заобикалящия стрес и да създадете свой собствен балон от любов и комфорт. Отворете сърцето си, розовият кварц ще ви го върне! А сега открийте невероятните предимства на този камък в литотерапията…

 

ИСТОРИЯ НА РОЗОВИЯ КВАРЦ

Розовият кварц винаги е имал интимна връзка с любовта и със сърцето. Още през бронзовата епоха цивилизациите от Близкия изток възхвалявали богинята на плодородието, войната и любовта Астарта с розов кварц. Тези обреди и дарения са били увековечени от древни времена. Много цивилизации също са го използвали, независимо дали картагенците, етруските, елините, евреите, хуриите, месопотамците, финикийците, римляните или шумерите.

Според гръцката митология розовият кварц произлиза от Афродита. Докато Адонис прекарвал времето си в лов, бил нападнат от глиган, който бил нито повече, нито по-малко Арес, официален любовник на Афродита. Тя бързо опитала да се скрие в храстите, само че те били пълни с тръни, и не успяла. Тогава намерила своя любовник Адонис мъртъв. От кръвта му се появил камъкът розов кварц. Елините много са използвали този камък, за да възхвалят богинята на красотата и любовта Афродита. Друга легенда ни разказва, че Ерос донесъл розовят кварц на земята, представляващ нейната красота, и че този камък е трябвало да донесе любов вместо човешка омраза и гняв.

По-късно в Древен Египет розовият кварц е бил почитан за физическите му добродетели, като борбата със стареенето. Пудрата от розов кварц биал широко използвана върху лицето за маскиране и премахване на бръчки. Розовият кварц се подарявал и за починали, и много често бил поставян в гробниците на знатни семейства.Тези вярвания са съществували и в древен Рим.

Розовият кварц е внесен от 2 основни находища: Индия и Шри Ланка. Днес камъкът се използва в различни области, като литотерапия, индустрия, часовникарство и бижутерия. Изработват се много бижута, като колиета, гривни и др. В литотерапията човек по-скоро ще използва висулката от розов кварц, за да подейства директно на нивото на слънчевия сплит.

ПРОИЗХОД И СЪСТАВ НА РОЗОВИЯ КВАРЦ

Произлизащ от думата “quaterz”, което означава “лоша руда”, розовият кварц е наречен с това име до 16-ти век. Някои хипотези също свързват името му с немския термин „gewärz“, което означава „зародиш“ и „израстък“. Не е необичайно да видите розовия кварц, наричан още: конит, азетулит, драгонит, лодолит, конолит, азетулит.

Като минерален вид, кварцът принадлежи към групата на силикатите. Състои се главно от силициев диоксид. Точно като другия кварцове, камъкът от розов кварц се е образувал големи кристали, които са едновременно розови и полупрозрачни. Той е с твърдост 7 по скалата на Моос. Розовият кварц кристализира между 573 и 870 ° C.

Основните находища на розов кварц се намират главно в Бразилия, но може да се намери в повечето страни по света. Трябва да знаете, че кварцът представлява 12% от литосферата, което е наистина значително!

КАЧЕСТВА И СВОЙСТВА НА РОЗОВИЯ КВАРЦОВ КАМЪК В ЛИТОТЕРАПИЯТА

В литотерапията розовият кварц символизира любовта. Пряко свързан е с 4-та, сърдечна чакра. Розовият кварц олицетворява любов към света, но също и нежността. Той е в състояние да смекчи и най-коравите сърца и влияе върху удоволствията и радостите на любовта. Болките на сърцето отшумяват и отлитат благодарение на розовия кварц.

Той също е камък на мира, любовта и приятелството. Помага на тези, които го носят, да простят, но и да уважават, както себе си, така и другите. Подкрепя хората в шок и помага за по-бързо изцеление, независимо дали физическо или морално. Розовият кварц в литотерапията облекчава лезиите, причинени от пожар, оптимално стимулира кръвоносната система, както и бъбреците.

Признат за своите успокояващи свойства, розовият кварц може да бъде поставен във всекидневната, но също и в спалнята. Любовта и спокойствието ще се обединят отново и напрежението, ако има такова, трябва да отслабне и да отшуми. Ако розовият кварц е придружен от черен турмалин и се постави например в спалното помещение, свойствата му ще се увеличат десетократно и ще се допълват, тъй като ще осигурят спокойствие и качествен сън. А кошмарите постепенно изчезват.

СИМВОЛИКА НА РОЗОВИЯ КВАРЦ

Умиротворение.

ТРАДИЦИИ

Алхимия: Розата със 7 венчелистчета, символ на 7-те метала и 7-те етапа на великото дело.

Християнство: Кръвта на Исус Христос, гробът на Христос, любовта и мистичното прераждане.

Гърция: Начало на регенерацията

Индия: божествената Майка

Мюсюлмани: Съзерцание

 

Материалът е взаимстван от сайтът на FRANCE MINÉRAUX.

https://www.france-mineraux.fr